«La carrera de Pich y Pon fue el hecho más sorprendente de la política barcelonesa. De la humilde condición de obrero electricista se elevó en pocos años a la de un industrial. Su negocio adquirió un ritmo creciente de desarrollo y su posición económica le permitió abrirse camino en diversos aspectos. Su falta de preparación cultural, que era evidente, la suplió con una intuición que le permitía desenvolverse hábilmente cuando había de poner a prueba sus disposiciones en ambientes que le eran desconocidos.

Juan Pich y Pon (1878-1937)

Fue concejal, alcalde [de Barcelona], diputado provincial, senador y subsecretario de Trabajo; presidió la Cámara de la Propiedad; fundó dos periódicos: El Día Gráfico y La Noche, que tenían carácter independiente y estaban al margen de sus negocios y de sus actividades políticas.

Tuvo la idea de celebrar una Exposición de Industrias Eléctricas, que se convirtió, por la participación de don Francisco Cambó, en la Exposición Internacional de Barcelona 1929.

No sabía escribir y apenas leer. Al ascender en la escala social aprendió a garabatear su firma. (…)

En un mitin del Partido Radical había de hacer la presentación de los oradores en calidad de presidente del acto. Una de sus «dedicatorias» fue ésta: «Ahora hará uso de la palabra el joven Pepe Ulled, que no tiene más aspiración que la de morir de un tiro en la cabeza defendiendo una barricada». Pepe Ulled, que era muy inteligente y tenía otras aspiraciones, al adelantarse a las candilejas iba murmurando: «¡Animal!»

Otra vez presentó a un diputado provincial diciendo: «Ahora hablará nuestro amigo X…, que les dirá cuatro tonterías…»

Como puede suponerse, su estilo verbal estaba muy lejos de la profundidad de pensamiento y de la exquisitez literaria, lo cual le hacía cometer disparates de léxico, que a fuerza de prodigarse se hicieron célebres y formaron una colección de frases pintorescas conocidas con el nombre de «piquiponianas», colección que se hizo inacabable porque el ingenio de políticos y periodistas se divertía en inventar otras imitando el estilo.

Presidiendo las sesiones del Consistorio llamaba accidentales a las proposiciones incidentales. Decía que convenía tomar los disgustos a pequeñas diócesis, en vez de a pequeñas dosis. Si se le criticaba, achacaba a lenguas vespertinas las flechas de las lenguas viperinas. Cuando se le eligió para ocupar el cargo de alcalde de Barcelona, comentó: «Por fin me han ajusticiado…»

Poseía una finca en Caldetas y la dotó de un aparato de proyección cinematográfica, que era entonces un lujo fastuoso. Una noche hablaba ante sus invitados del precio que había pagado por el capricho.

-Me ha costado un huevo… -dijo.

Pero al darse cuenta de que en la reunión había señoras, en cuyos oídos sonaba mal la frase, se apresuró a aclarar:

-De la cara.»

L’episodi que acabem de llegir forma part d’Evocaciones periodísticas y políticas, llibre autobiogràfic escrit per Braulio Solsona Ronda (València 1896 – Le Kremlin-Bicêtre 1981). El publicà l’editorial Pòrtic l’any 1970, i no ha de ser fàcil de trobar.

El pare de Solsona tenia una tenda de teixits a València, i en previsió de que un dia el xiquet se’n fera càrrec, el va enviar on podien ensenyar-li l’ofici. Braulio arribà a Barcelona l’any 1910 quan la ciutat feia encara olor a fum i a barricada. Als quatre dies, va agafar el telèfon i va dir-li a son pare que volia ser periodista.

El treball del jove Solsona als diaris catalans abasta un periode de vint anys, temps de tertúlies en el transcurs del qual va conèixer personatges tan inoblidables com l’esmentat Pich y Pon. Si tenim en compte que la major part de les publicacions eren òrgans d’un o altre partit, no resulta estrany que Solsona s’endinsara prompte en el món de la política. Quan va eixir de València formava part del partit de Blasco. A Barcelona, és clar, aixó va anar canviant, passant del republicanisme més moderat al partit de Lerroux primer i, més tard, al Radical Socialista.

El jove Braulio Solsona

El salt final del periodisme a la política el va donar de la mà de personalitats tan destacades com foren Lluís Companys, Juli Just o l’alacantí Carlos Esplá. Durant el primer bienni republicà, Solsona va ser anomenat governador civil, primer de Burgos i després de Huelva i Alacant. A Huelva, per cert, va intervindre de forma activa en la detenció del general Sanjurjo, que s’havia sublevat a Sevilla. L’episodi mereix uns paràgrafs.

Diu don Braulio que aquell dia -10 d’agost de 1932- va desplegar la Guàrdia Civil en el límit entre les dos províncies i esperà esdeveniments. Les notícies que arribaven de la capital andalusa no feien pensar res de bo: Sanjurjo havia destituït l’Ajuntament i clausurat la Casa Consistorial. Coses paregudes havien passat en altres municipis. A mesura que transcorria el dia, tanmateix, es va vore que les forces del general rebel no aconseguien els objectius que s’havien marcat i que la normalitat al país era quasi absoluta. A la matinada, Solsona va rebre una telefonada al govern civil de Huelva: el militar havia fugit en direcció desconeguda.

Sanjurjo pels carrers de Sevilla el 10 d’agost de 1932

Sanjurjo no volgué esperar a que es posara en marxa un vaixell gasolinera que l’haguera dut a la costa pel Guadalquivir, i acompanyat dels seus col·laboradors, fugí en dos cotxes en direcció a Huelva. Dels dos vehicles, un era oficial i l’altre un simple taxi, tal vegada el pitjor que hi havia a tota Sevilla, tant dolent que, per no dur, no duia ni bateria. En el taxi viatjaven el general Herranz, el seu ajudant Emilio Esteban Infantes i el propi Sanjurjo.

La bona qüestió és que arribant a Huelva, el vehicle propietat del ministeri es va espatllar, i Sanjurjo no tingué més remei que esperar-lo prop d’un barri anomenat Riotinto. Mentre feia temps, el general va sentir la necessitat de separar-se un instant dels seus acompanyants, i fou aleshores quan uns guàrdies de Seguretat el detingueren. Com que no ho consignaren en l’informe, mai sabrem si aquell home amb galons de general que els guàrdies de Solsona trobaren al costat d’un arbre estava cagant o només pixant.

No m’haguera apropat a la figura de Braulio Solsona si al febrer de 1936 no l’hagueren anomenat governador civil de València. Cal dir que en aquell moment ja havia completat la seua evolució ideológica i militava al Partit Republicà d’Esquerra, organització catalana adscrita a la Izquierda Republicana de Manuel Azaña.

El Front Popular havia guanyat les eleccions i calia situar en els governs civils persones de total confiança. Quan a finals de mes arribà a la ciutat encara es trobà residus de la fosca maniobra protagonitzada pel general Gómez Morato -cap de la III Regió Militar-, que la nit del 16 al 17 -quan l’escrutini dels vots ja indicava que l’esquerra havia guanyat- declarà l’estat de guerra sense cap mena d’ordre per part del president de la República o el govern de l’estat.

Gómez Morato i el governador civil -que de seguida li va entregar el poder- van ser fulminantment destituïts, essent anomenat nou governador José Cano Coloma, el mateix que poc després es convertiria en alcalde de València.

José Cano Coloma
José Cano Coloma

Cano fou governador només uns dies, els imprescindibles per a que Solsona fera les maletes i es presentara al palau del Temple. Els mesos que vingueren a continuació no resultaren senzills: en una província afectada a parts iguals per la crisi econòmica i la tensió política, don Braulio hagué d’enfrontar-se amb els empresaris que es passaven pel forro les noves bases del treball; tingué que fer senda cara a Madrid -l’havien fet altres abans- per aconseguir del govern les comandes que permetrien tindre feina als obrers d’Unió Naval de Levante; arbitrar en mil i un conflictes entre patrons i treballadors; exercir la impopular censura de prensa -ell era periodista- decretada pel govern; recollir les armes de foc què estaven en mans de particulars i detindre els membres de la ilegalitzada Falange Española, què quan podien es dedicaven a assaltar ràdios…

La part més decebedora d’Evocaciones és la dedicada al narrar el pas de don Braulio per la nostra ciutat. Sembla com si de sobte l’autor perdera les ganes de contar. Solsona no deuia tindre bons records d’aquells cinc mesos. Una veritable llàstima si tenim en compte que el cap provincial de les forces d’ordre públic no és un qualsevol a l’hora de parlar de determinades coses: què es va fer a València, per exemple, per abortar la conspiració?; què es deia al si de les organitzacions que integraven el Front d’Esquerres?; o què va passar el 18 de juliol i els dies posteriors?

Evocaciones no diu res d’eixes qüestions. Solsona acabá de redactar el llibre a Paris l’any 1967, i segurament els records encara amargaven. També deuia amargar-lo pensar en les postures que adoptaren les forces de la coalició d’esquerres en esclarar la sublevació: la derrota fou dura i l’exili llarg, i cadascú buscà la manera de culpar altres del que havia passat. Que ho diga ell:

Como cierto político francés, soy un republicano moderado, aunque no moderadamente republicano. En este sentido me pareció adecuado a las circunstancias el programa formulado por el Frente Popular a raíz del triunfo electoral de febrero de 1936, y fue eso lo que me impulsó a aceptar el cargo de gobernador civil de Valencia, creyendo con toda sinceridad que su aplicación estricta serviría para ganar el terreno que la República había perdido durante el bienio negro, tanto en el terreno político como en el terreno social.

El programa del Frente Popular era un documento de elevada ambición política en el que campeaba un ejemplar espíritu de ponderación. Lo malo es que no todos los partidos que lo suscribieron fueron formales en su práctica. Los comunistas emprendieron en seguida el camino de la demagogia para atraerse a las masas de que carecían. En el mismo sentido actuó una de las alas del partido socialista, la dirigida por Largo Caballero, a quien le halagaba el título de “el Lenin español” que le otorgaron capciosamente los comunistas para sumar adeptos a través de las Juventudes Socialistas Unificadas, sin perjuicio de que algún tiempo después, cuando se hubieron servido de él, se lo cambiaron por el de “el Trotsky español”. (Del Largo Caballero de entonces al que, a punto de morir exiliado en París, publicó un testamento político que era un programa de sensatez tardía, había un abismo.)

La Confederación Nacional del Trabajo, de carácter anarcosindicalista, no había firmado el pacto del Frente Popular, pero sus afiliados votaron en su mayoría por los candidatos republicanos. No se consideraron obligados a ninguna consideración de disciplina y no tardaron una semana en plantear conflictos con un apresuramiento que entorpecía peligrosamente los primeros pasos de la nueva situación política.

Yo no participaba de la opinión demasiado extendida de que la República había de decantarse radicalmente hacia un extremismo izquierdista, que se alejaba de lo prometido en el programa del Frente Popular y que no correspondía a un país en el que pesaban concepciones tradicionales, que no podían borrarse de golpe sino por medio de una progresiva evolución. Conociendo la realidad española, el idel me parecía una República moderada que, sin sobresaltos, fuera ganando adeptos en la masa neutra.

Al mismo tiempo que una fuerza de izquierda que la impulsara hacia las medidas renovadoras que el país necesitaba, la República necesitaba una fuerza conservadora que sirviera de contrapeso. Sin esa fuerza conservadora, la República tomaría un carácter de extrema izquierda que había de provocar reacciones violentas en el lado contrario. Una gran parte de los españoles querían renovación, pero no revolución.

Fue lamentable, y tuvo graves consecuencias, que Alcalá Zamora y Miguel Maura no acertaran a organizar un gran partido de derecha para contrabalancear la fuerza de izquierda, creando un equilibrio que era indispensable para la buena marcha del nuevo Régimen. Y fue más lamentable aún que, fracasado su intento, un político dinámico y luchador como Gil Robles no siguiera las orientaciones de hombres como Jiménez Fernández y Luis Lucía, partidarios de una incorporación sincera a la República, y se despeñara por los extremismos derechistas para caer en un antirrepublicanismo del que luego se había de arrepentir.

En Valencia no se supo, o no se quiso, comprender el interés que había en aprovechar la buena disposición de Luis Lucía, que hacía todo lo posible, y en realidad lo poco que le dejaban hacer, para que la Derecha Regional Valenciana estuviera encuadrada en el marco republicano.”

Diu Solsona que va fer el que va poder per tranquilitzar els ànims i aconseguir “un mínimo de tolerancia y de respeto mútuo”. També diu que “no quise tomar la responsabilidad de echar leña al fuego, lo cual me hubiera ganado una popularidad que mi conciencia rechazaba, y adopté una actitud serena, como correspondía a quien desempeñaba un cargo en el que había de ser gobernador de todos los valencianos”.

Si hagués pogut, Solsona haguera dimitit abans de juliol. Sentia -ell mateix ho escriu- poca estima per la política valenciana, i cal dir que quan es posa a buscar als culpables del desastre apunta als qui estaven a l’esquerra d’Izquierda Republiana: comunistes, anarquistes, caballeristes… La polèmica sobre les causes de la derrota és coneguda, i Solsona diu el que ha de dir tenint en compte qui era i des d’on parlava. Malgrat això, hi ha coses que un polític no hauria d’oblidar. En alguna part del text hauria d’haver dir -per exemple- que els culpables de la guerra foren els què es rebelaren contra el poder democràtic, els militars per una banda, i per altra, els qui varen aplanar-los el camí. Don Braulio diu que “las derechas estaban en plan de prudencia, de reserva. (…) Por su parte no hubo provocaciones. Admito la tesis de que esperaban cautelosamente la ocasión propicia para actuar, pero la violencia se había desatado en nuestro campo…”.

Curiosa manera d’analitzar el que estava passant. Tothom sabia aquells dies que els jovenets de Derecha Regional duien mesos fent cua a la porta del local del carrer Santa Teresa per apuntar-se a la Falange Española i acabar d’una vegada amb la República. També és ben sabut que en diversos municipis de la província la gent de dreta preparava arsenals. Això per no parlar de les activitats antidemocràtiques que cada dia es duien a terme en cadascun dels quarters de la divisió, activitats suficientment conegudes pels serveis secrets republicans i pel propi govern.

Les dretes no estaven, per tant, en pla de prudència. Formaven part del cop que es preparava. No era cosa de quatre militars mals de la perola. Darrere de la sublevació estaven els monàrquics i els carlistes, els membres de Renovación Española, els de Falange i la major part de la Derecha Regional Valenciana. Darrere del cop estava quasi tota la dreta, i el govern -no cal més que llegir els treballs del profesor Viñas- confiava en els governadors civils per abortar-lo.

És realment decebedor que Solsona no ens conte el que va veure i el que va viure al despatx del palau del Temple. El govern havia posat en les seues mans els mitjans necessaris per perseguir les accions contràries a la democràcia. Cumplint eixe mandat haguera demostrat ser el governador de tots els valencians. Encara que hagués significat “echar más leña al fuego”, era la seua obligació. No?

I és que, com deia un amic: la culpa és molt lletja, i ningú la vol.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *